top of page

Tien minuutjes van je tijd zonder spijt

De voorbije maanden heb je zeker en vast heel wat beroep moeten doen op je creativiteit. Lessen op afstand geven was voor heel wat leerkrachten een nieuwe ervaring. We weten intussen dat er buiten veel meer kan en mag. Duik terug die creativiteit in om je leerlingen buiten te ontmoeten, plezier te beleven en samen te leren. 

​

Wat is jouw definitie van creativiteit en geef jij jezelf de toestemming om creatief te zijn?

​

Iedereen creatief

Wanneer je het woord ‘creativiteit’ hoort, denk je misschien aan een schilder, een toneelschrijver, fotograaf of een kok. Je denkt aan mensen die dingen maken. Dat gebeurt er als we creativiteit als label gebruiken en mensen (onze leerlingen) indelen in ‘creatieve types’ en ‘niet-creatieve types’. Maar zoiets bestaat niet! Iedereen is op zijn eigen manier creatief, elk van ons! We hebben een andere, allesomvattende definitie van creativiteit nodig.

​

Wat is creativiteit?
Creativiteit kan betrekking hebben op het maken van dingen. Maar evenzeer op nieuwe en innovatieve ideeën bedenken. Of analytisch, en dus anders denken over data en zo oplossingen vinden voor problemen. Of het navigeren in een berg van informatie tot je een expert wordt binnen een bepaald thema. Het kan betekenen dat je systemen ontwikkelt die het creatieve werk van anderen ondersteunt. Of dat je op een inspirerende wijze leiding neemt over een groep.


Creativiteit verwijst ook naar de manier waarop je je leerlingen verbindt met elkaar en hoe je in interactie gaat met hen. Hoe je connectie maakt met anderen en sociale relaties  aangaat. Maar ook de manier waarop je verschillende thema’s met elkaar kan verbinden, je lessen naar buiten brengt en de natuur in je klaslokaal brengt.

​

Al deze benaderingen vormen onze wereld op een diepgaande manier. Hoe meer creativiteit we rondom ons zien, hoe meer we de creativiteit in onszelf waarderen.

​

Creativiteit in de natuur
Ook in de natuur zien we veel creativiteit. Wist je dat wilde zwijnen een modderbad (een zoel) nemen om hun huid en vacht in goede conditie te houden? Het laagje modder dat na hun bad op de huid blijft zitten, verwijderen ze door tegen bomen aan te schuren. Samen met de modder verdwijnen meteen ook de parasieten. Geniaal toch?! Wanneer een kameleon stress of bedreiging ervaart, verandert hij van kleur en past zich aan aan de omgeving. Zo gaat hij helemaal op in het ‘decor’ om te schuilen. Handig hé?

 

Creatieve ideeën uit de natuur inspireerden de mens om nieuwe technologieën uit te werken zoals snellere zwemkledij, gekkovoeten om een glazen wand te beklimmen, waterafstotend materiaal,… Ook voor de ontwikkeling van velcro, een kurkentrekker en een helikopter, haalde men inspiratie uit de creativiteit van de natuur. 


Biomimetica (biomimicry) is de wetenschap en kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. 

 

Plezier op de eerste plaats
Om creatief te zijn, moet je jezelf toestaan om fouten te (mogen) maken, verwachtingen los te laten en bovenal: geef je over en beleef plezier aan wat je doet.

 

Plezier beleven is een accelerator van het leven. Wanneer iets leuk is, wil je er deel van uitmaken. Het is dus absoluut noodzakelijk om een flinke dosis fun en humor te injecteren in je lessen.

​

Als je plezier toelaat tijdens je lessen, gaan je leerlingen op een spontane manier ontwikkelen, onbezorgd en vrij van alle beslommeringen. Je doet dit bij voorkeur buiten, waar ze naar hartenlust kunnen oefenen, proberen en experimenteren. Dat leidt tot de ontwikkeling van vaardigheden en attitudes (= leren). Is dat niet wat jouw leerlingen net nodig hebben?

​

Samen buiten les volgen en de natuur gebruiken als leermeester is aangewezen. De natuur geeft immers onmiddellijk feedback op je gedrag. Ze inspireert, stimuleert de creativiteit en nodigt uit om probleemoplossend te denken. De natuur verwondert en kan ons tot rust brengen. Het is echter niet mogelijk om compromissen te sluiten of afspraken te maken. Als je in de zomer je niet insmeert met zonnecrème, zal je na een uurtje zonnen een pijnlijk verbrande huid voelen. 


Leerlingen die buiten les krijgen, onderhouden een betere relatie met hun klasgenoten en de leerkracht. Ze worden dus socialer. Ze gedragen zich onafhankelijker en nemen meer verantwoordelijkheid op voor zichzelf. Ze raken makkelijker hun energie kwijt en ontdekken andere mogelijkheden van zichzelf. Dat geeft hun zelfvertrouwen, motiveert en stimuleert om weer nieuwe dingen te ontdekken. Redenen genoeg dus om naar buiten te trekken met je klas!
 

Nog meer: https://www.dirkdeboe.be/blog/laat-je-creativiteit-los-op-elk-aspect-van-je-school

Laat je creativiteit los op elk aspect van de school. Een schoolteam staat elke dag voor tientallen uitdagingen. Soms ligt de oplossing voor de hand, soms is er wat meer creativiteit nodig.

Dirk De Boe, expert in innovatie en creativiteit in het onderwijs, legt uit hoe je op school tot meer en betere ideeën komt.

  • Facebook Social Icon
bottom of page