top of page

Wijze woorden voor buitenoorden

Wanneer we het belangrijk vinden om tot een groep te behoren of anderen willen uitnodigen aansluiting te vinden bij jouw groep, is het de kunst te leren omgaan met de verschillen die er zijn en op zoek te gaan naar de gelijkenissen. Dit met behoud van ieders eigenheid (kernwaarden).

​

Ook op school en misschien wel binnen je klasgroep komen leerlingen vanuit verschillende culturele achtergronden samen. Dit is vaak een uitdaging, maar het maakt het samenleven boeiend en rijk. We kunnen immers veel leren van elkaar.

​

Maar hoe werken we dan aan een hechte groep?
Wanneer we open staan voor verbinding en duurzaam contact, is het van belang om je bewust te zijn van je eigen (cultuurgebonden) waarden en normen. Welke regels en codes zijn van invloed op het eigen denken, handelen en communiceren?

​

Verdiep je daarna in de (cultuurgebonden) normen, waarden en gedragscodes van de andere (kennis verwerven dus). Scheid je mening over het gedrag van de ander van feiten en ga op zoek naar de achtergrond van het 'vreemde' gedrag.

​

Door het feit dat je meer kennis hebt over je eigen (cultuurgebonden) waarden en normen / gedragscodes en die van de andere, ga je anders “in relatie” gaan. Meer vanuit verbondenheid en wederzijds respect. Je stelt vast waar de grenzen (de wettelijke grenzen bijvoorbeeld, maar ook de eigen grenzen) liggen voor wat betreft rekening houden met, acceptatie van en aanpassing aan de andere. Deze grenzen aan de andere helder, duidelijk en ondubbelzinnig melden is een belangrijke stap. Deze melding dient te worden afgestemd op de wijze die bij de ander past om hem of haar echt te bereiken.

 

Maslow versus Pinto

​

​

​

​

​

​

​

 

 

​

Als we als leerkracht, stilstaan bij de groepsnoden van de klas en jongeren willen ondersteunen in het leren en ontwikkelen (zelfrealisatie), dienen we tegemoet te komen aan hun onderliggende behoeften.


Vanuit onze westerse cultuur (grofmazige cultuur) waar het individu communiceert vanuit zichzelf en verantwoordelijk is voor eigen gemaakte keuzes, vallen we vaak terug op de piramide van Maslow waar zelfontwikkeling bovenaan de piramide staat. Dit geldt voor +/- 12% van de wereldbevolking.

​

Daarnaast staat de piramide van Pinto. Voor de niet-westerse culturen (fijnmazige culturen) staat het belang van de groep en de familie eer bovenaan. Het gedrag van een lid is geënt op conformisme en collectivisme. Dit geldt voor 88% van de wereldbevolking.

​

​

​

Quote:

"Je bent pas vrij als je je realiseert dat je nergens bij hoort – dat je overal bij hoort – op geen enkele plek. De prijs is hoog. De beloning is groot." (Maya Angelou)

 

Moslow vs Pinto.jpg
  • Facebook Social Icon
bottom of page