MOS Buitenkansen
buiten leren in nieuwe tijden met nieuwe kansen
voor leerkrachten secundair onderwijs
Tien minuutjes van je tijd zonder spijt
Op welke manier kan de natuur voor jou een leermeester zijn? Je bewandelt regelmatig hetzelfde pad en toch betekent het vaak iets anders. Komt je dat bekend voor? Denk eens terug aan de momenten dat de natuur je nieuwe inzichten heeft bijgebracht.
​
Nieuwe kansen
We mogen niet vergeten dat corona ons ook de kans heeft gegeven om de natuur opnieuw te ontdekken. Ben jij ook meer de natuur ingetrokken? Naar het bos of de weide dicht bij jou in de buurt om de natuur gewoon zijn werk te laten doen en te ontspannen. Dat is bewust genieten!
​
Denk hierbij aan de vele voordelen die de natuur ons biedt. Het groene landschap verhoogt je serotonine gehalte, verse lucht bevat meer zuurstof, buiten zijn triggert je brein en geest, je zintuigen worden meer gestimuleerd en de zon geeft ons vitamine D.
​
Op elk moment biedt de natuur een andere ervaring. De geur en het licht van de lente in een ontwakend bos. De zonnige en mistige horizonten van een warme nazomer en de gezonde koude van een besneeuwde winterochtend. Je ontdekt altijd iets nieuws bij plotse situaties in de natuur zoals een onverwachte regenbui, even niet weten welk pad je moet inslaan, de wind die je stafkaart wegwaait, een doorn in je voet,... Deze situaties dwingen je om creatief te zijn en probleemoplossend te denken. Je wordt uitgedaagd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en je ontdekt dat je misschien veel meer kan dan je dacht.
​
Kom uit je comfortzone
Iets (op)nieuw ontdekken is als het verlaten van je comfortzone. Nieuwe ervaringen die geborgd kunnen worden vergroten dus je comfortzone en zijn een manier om jezelf intellectueel en persoonlijk te laten groeien.
​
Het kan soms lastig zijn om je comfortzone te verlaten en je stretchzone te verkennen. Maar het is net dáár waar de echte beloningen in het leven liggen. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen, ontdekt pas écht wat het leven te bieden heeft. Wanneer je deze uitdaging aandurft, word je meer zelfzeker, zelfstandiger, creatiever en onafhankelijker.
​
Om uit je comfortzone te stappen, heb je moed nodig. Dat betekent niet dat je angstloos moet zijn, maar naast de angst, het verlangen erkennen. Om uiteindelijk te besluiten er toch voor te gaan.
​
Door jezelf duidelijk te maken dat angst in de meeste gevallen niet rationeel is, kan je jezelf een stapje verder brengen. Zo worden verlangen en angst bondgenoten van elkaar.
​
Nieuwe ervaringen opdoen, in de diepte springen en verandering tegemoet gaan, brengt je vaak (even) uit balans. Het verlangen naar… duwt je naar je stretchzone. De angst voor… brengt je terug in je comfortzone. Be aware!!
​
Nog meer: “Do you dare to dream?”
​
​
​
​
​