MOS Buitenkansen
buiten leren in nieuwe tijden met nieuwe kansen
voor leerkrachten secundair onderwijs
Buitenkans 2
Nieuwe ervaringen opdoen
Op welke manier kan de natuur voor jou een leermeester zijn? Je bewandelt regelmatig hetzelfde pad en toch betekent het vaak iets anders? Komt je dat bekend voor? Denk eens terug aan de momenten dat de natuur je nieuwe inzichten heeft bijgebracht.
​
We mogen niet vergeten dat corona ons ook de kans heeft gegeven om de natuur opnieuw te ontdekken. Kijk maar naar de vele voordelen die de natuur ons biedt en de verschillende ervaringen op elk moment van de dag of het seizoen. Onverwachte situaties in de natuur dwingen je om creatief te zijn en probleemoplossend te denken. Je verlaat je comfortzone en verkent je stretchzone. Zo ontdek je dat je misschien veel meer kan dan je dacht...
​
​
We nodigen je uit om:
Voor jezelf op zoek te gaan naar een nieuwe ervaring of één die je al lang niet meer hebt gehad in de natuur waartoe je je aangetrokken voelt. Kies hierin je eigen uitdaging, maar stretch! Het mag spannend zijn, want dan kan je iets nieuws van jezelf ontdekken wat je nog niet kent of wat ondergesneeuwd is geraakt. Het gaat er niet om de meest spectaculaire uitdaging te zoeken, maar wel om bewust in het moment en de ervaring te staan. Zoek voor jezelf het spanningsveld op tussen ‘verlangen’ en ‘angst’.
​
Laat volgende vraag eens tot je doordringen:
‘Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?’
​
Enkele voorbeelden:
- maak een wandeling in het donker
- spring eens in het koude water of neem een koude douche
- wandel op blote voeten (door het ochtenddauw) en ervaar de ondergrond
- maak een wandeling door de regen of blijf even in de regen staan
- concentreer je 15 min. op alle geluiden in de natuur die je kan waarnemen
- zoek een insect (mier, spin, lieveheersbeestje, …) en laat het over je huid kruipen
- …
Geniet ervan!
​
Explore More:
Wanneer je jezelf een nieuwe ervaring cadeau hebt gedaan die spannend, uitdagend maar wel haalbaar was, ligt nu de uitdaging in het herhalen ervan. Herhaal dit met regelmaat zodat het meer en meer een gewoonte wordt. Zodat je er ’anders’ van gaat genieten en de angst meer en meer verdwijnt. Zodat het eigen wordt en stilletjes aan tot je comfortzone gaat behoren… Hey kijk, je hebt iets geleerd!
We geven je hier nog enkele tips mee die je kunnen helpen in het verkennen van je stretchzone:
​
-
Verzamel moed, kijk je angst in de ogen en rationaliseer. Stel jezelf de vraag: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik… ?”
-
Bepaal vooraf de frequentie van je experiment. Je kan beginnen met één keer per maand je comfortzone te verlaten. Bevalt het je? Drijf de frequentie dan op: vb om de twee weken … of vaker indien dit goed voelt voor jou.
-
Start klein, kies een uitdaging die spannend, maar haalbaar is. Het is niet de bedoeling dat je verlamd geraakt van angst alleen al bij de gedachte eraan.
-
Bepaal vooraf je doel(en). “Ik ben tevreden als…?”
-
En bovenal… START!
​
​
​
​
​
​