MOS Buitenkansen
buiten leren in nieuwe tijden met nieuwe kansen
voor leerkrachten secundair onderwijs
Tien minuutjes van je tijd zonder spijt
De afgelopen maanden leerden we hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor elkaar en voor de natuur. Met velen gaven we om 20u een luid applaus voor de helden van de zorg. Dit deden we voor of na de dagelijkse wandeling in het stukje natuur in de buurt. Voor heel wat mensen ontstonden nauwere contacten met buren, misschien wel vriendschappen? Onze ogen openden zich ook opnieuw voor de natuur in onze buurt.
​
Wat betekent vriendschap voor jou?
​
Is dit voor jou een diepe band met een ander waarbij je alles met elkaar deelt? Kan vriendschap zonder wederzijds vertrouwen? Kunnen collega’s ook echte vrienden zijn? Bestaat echte vriendschap wel? Is zorgen voor jezelf even belangrijk als zorgen voor iemand anders? Begint goede zorg met luisteren naar de ander? Hoe ben jij één en al oor? Mag, kan en durf ik mij kwetsbaar op te stellen?
In de natuur zien we mooie voorbeelden van verrassende vriendschappen waar zorgen voor elkaar centraal staat.
​
Struisvogels en zebra’s hebben het niet makkelijk om in het wild te overleven. Het zijn namelijk niet de snelste of sterkste dieren, waardoor ze al snel de perfecte prooi zijn voor roofdieren. Daarom zie je in het wild vaak groepen struisvogels en zebra’s die samenwerken. Struisvogels hebben namelijk een slecht zicht, maar kunnen ontzettend goed ruiken. Zebra’s kunnen juist weer beter zien, terwijl hun geurvermogen een stuk minder is. Door als één team samen te werken, zijn deze dieren veel moeilijker te vangen.
​
Ook je leerlingen zitten in het secundair onderwijs in een moeilijke levensfase. De adolescentie is een periode waarin jongeren heel wat op hun bord krijgen. Ze hebben de overgang van het basisonderwijs naar het middelbaar gemaakt waar de prestatiedruk veel hoger ligt. Ze krijgen meer autonomie en bouwen een sociaal netwerk. Een spannende tijd waar zowel kwetsbare als vlot aangepaste jongeren een steun in de rug kunnen gebruiken. Sta eens bij jezelf stil hoe jij als leerkracht hieraan bijdraagt?
Zorg en vriendschap anno 2020
We leven in een consumptiemaatschappij waarin ook vriendschappelijke contacten hoe langer hoe meer evolueren. Het gaat niet om de gezamenlijke beleving van werkelijk belangrijke zaken, maar om het gedeelde geluk van de belevenis.
​
De meeste jongeren vinden vriendschap alleen interessant omwille van nut en genot. Aan de ene kant willen ze vriendschappen smeden, maar aan de andere kant willen ze het liefst vrij zijn zonder inmenging. Omdat iedereen een flink eisenpakket heeft, moet er onderhandeld worden en is er mogelijk van betrokkenheid of overgave geen sprake. Moedig jongeren aan om alert te zijn voor zorg en vriendschap!
Fragment uit ‘De warme dagen van Wolf en Lam’ (Ben Kuipers):
​
In het glas zoemt de wesp verwoed. ‘Zteek. Zteek. Zja. Zteek.’
“Wat zegt hij?”, vraagt Lam.
“Ik versta hem niet zo goed door het glas heen”, zegt Wolf.
“Maar het klinkt woedend.”
“Vind ik ook”, zegt Lam. “Wat moeten we doen? Wat doe je, Wolf?”
“Ik doe alle ramen dicht”, zegt Wolf.
“Dan kan de wesp niet naar buiten, als hij uit het glas is”, roept Lam.
“Maar hij kan ook niet naar binnen, als hij eenmaal uit het huis is.”
Wolf sluit het laatste raam.
…
“Moet ik met dat monster naar buiten?”, gilt Lam.
“Het is jouw huisdier”, zegt Wolf.
“Ja maar, ik durf niet. En jij rent sneller, Wolf.”
“Dat is waar”, zegt Wolf aarzelend.
“Je bent een echte vriend, Wolf”, zegt Lam. “Je laat me nooit in de steek.”
​
​