top of page

Buitenkans 4

Zorg en vriendschap

Buitenkansen%2520groep%2520leerlingen_ed

De afgelopen maanden leerden we hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor elkaar en voor de natuur. Voor heel wat mensen ontstonden nauwere contacten met buren, misschien wel vriend-schappen? Onze ogen openden zich ook opnieuw voor de natuur in onze buurt.

​

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je een ecologisch verantwoord plekje kan creëren in je eigen tuin door een stukje te laten verwilderen? Door een deeltje niet te maaien, de blaadjes te laten liggen en het (on)kruid zijn gang te laten gaan, creëer je een plaats waar dieren, insecten en wilde bloemen fijn gedijen. Veel tuinen zijn 'te schoon' om ecologisch verantwoord te zijn. Er ligt geen blaadje meer op de grond omdat de eigenaars alles ‘netjes’ willen houden.

​

Wanneer jij op een goede en verantwoordelijke manier zorg draagt voor onze aarde en de natuur, keert die goedheid ook naar je terug. Goed voor je leefomgeving zorgen, de flora, de fauna én je medemens zorgen voor een staat van welzijn. En stel je maar eens voor dat ieder mens dat zou doen.

​

In deze Buitenkans nodigen we je uit om het GROOT ;) te zien:
 

                                 plant eens een boom(pje)!

​

Oktober-november is een ideale periode om een boom te planten. Bomen leveren ook diensten, ecosysteemdiensten. Deze diensten zijn niet te onderschatten. Bomen houden stof vast en absorberen bepaalde gassen. Ze brengen verkoeling en gaan hittestress tegen. Dit doen ze door jaarlijks honderden liters water te verdampen die de warmte van de omringende lucht opneemt.

Voor welke boom kies jij?

​

Denk er eens over na welke boom jij zou willen planten en waarom. Voor onze fauna en flora is jouw boom van levensbelang. Jouw boom geeft in de toekomst misschien wel een nest-en schuilplaats aan vogels, vleermuizen en insecten. Deze zorgen er op hun beurt voor dat plaaginsecten worden bestreden. Jouw boom levert misschien wel voedsel voor vogels in de vorm van bessen, bloemen met nectar voor insecten en bladeren voor rupsen van prachtige vlinders. Met jouw boom(soort) creëer je een waardevolle aanvulling in een biotoop waardoor die ene bij of vlinder zich kan handhaven en voortplanten. Voor welke boom kies jij? Sta hier even bewust bij stil en maak een weloverwogen keuze.

​

Foto’s van je Buitenkans mag je nog steeds posten op de blog.

​

​

 

Hieronder geven we nog enkele tips die kunnen helpen bij het planten van je boom:
 

  • Plant nooit als het vriest, een gat graven in bevroren grond is namelijk bijna onmogelijk.

  • Zorg voor een ruim plantgat en verbeter de grond met compost.

  • Bomen worden dikwijls te diep geplant. Dat is nadelig voor de beworteling en de zuurstofvoorziening van het wortelgestel. De bovenste wortels dienen net onder de grond te zitten.

  • Zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit (gaaslap verwijderen). Hou er rekening mee dat de grond na het planten tot 10 à 15 cm kan inzakken.

  • Zet zo nodig een boompaal. De boompaal blijft ter plekke. Zo hangt de neerzakkende boom zich als het ware op aan zijn bindband.

  • Geef royaal water.

  • Bomen moeten goed verzorgd de winter in. Hark de bladeren weg, voorzie organische mest of een mulchlaag van compost, snoei de beschadigde takken weg en controleer de boombanden.

​

​

Explore More:

Door aandacht te geven, met je volle aandacht bij een ander te zijn, haal je het beste uit die ander en het kan jou behoeden voor eenzaamheid. Geven is ontvangen op die manier. In Afrika spreekt men van ‘ubuntu’ ofwel: ik ben, omdat jij bent. Je kunt niet in je eentje mens zijn. ‘Mens zijn’–dat doe je samen! Je hoeft geen Afrikaan te zijn om deze levenswijze aan te hangen. Leef als een vriend!

​

In deze verdieping nodigen we je uit om samen met een vriend(in), collega, buur, zoon, dochter, partner, … het bos in te trekken. Deel met hem/haar welke boom jij geplant hebt en waarom juist die soort.

​

Vertel welke vruchten deze boom draagt en welke vogelsoort of insect gebaat is bij deze boom. Ga op datzelfde moment samen op zoek naar een 3-tal bomen die “ten dienste staan” voor een vogel, insect, schimmel, … Dat kan een dode boom zijn waar een specht zijn onderkomen heeft gevonden, een levende boom die een volgelnest in zijn takken draagt, een kastanjeboom waar een eekhoorn met de vruchten gaat lopen, een kever die tegen een boomstam opkruipt…

​

Het zou geweldig zijn mocht je 1 à 2 foto’s hiervan nemen en posten in de blog. Zo inspireer jij anderen om hetzelfde te doen. En ook dat is zorgen voor elkaar. Wat heeft deze Buitenkans met jou gedaan? Heb je een warm contact ervaren met de persoon waarmee je naar het bos bent getrokken? Heb je het ‘ubuntu’-gevoel kunnen ervaren?

 

​
 

​

​

Delen met anderen
Virtuele uitwisseling
  • Facebook Social Icon
bottom of page