top of page

Tien minuutjes van je tijd zonder spijt

Hoe belangrijk vind jij als leerkracht het om erkend te worden voor je werk? Draagt je werk bij tot een zinvol groter geheel en wordt dit ook gezien? Staan ouders voldoende stil bij wat jou drijft om leerkracht te zijn, hoe je elke dag opnieuw tracht om elke jongere te laten groeien en ontwikkelen? Beschouw je ongeïnteresseerd gedrag van leerlingen als niet gewaardeerd worden voor je inspanningen? Vind je het belangrijk om in je persoonlijke kracht te kunnen staan?

​

De natuur mag ook terug meer waardering krijgen. Heel wat dier- en plantensoorten staan op het punt te verdwijnen in de nabije toekomst. De snelheid waarmee dit gebeurt, ligt vele malen hoger dan de natuurlijke gang van zaken. Het is dan ook duidelijk dat de mens een beslissende rol speelt in dit proces. Leren over de fascinerende verscheidenheid aan leven op aarde, beleven van de natuur in je buurt… brengt jongeren niet alleen kennis, maar ook waardering en respect bij. En dat is nodig wanneer we onze natuur willen beschermen.

​

Zet je op school in op duurzaam samenleven? Doe je aan afvalpreventie? Kiest de school voor bewuste aankopen? Maak je afspraken over energieverbruik? Pak je voedselverspilling aan? Composteer je in de tuin? Laat je de leerlingen bijvoorbeeld een bijenhotel of vogelkastje maken? Plant je een boom?....

​

Elke stap die je samen zet is er één in de goede richting. Inzetten op het thema waardering en erkenning betekent nog veel meer. Zet jij als leerkracht vaak het positief gedrag dat leerlingen stellen in de kijker? Worden er complimenten gegeven in de klas? Moedig jij aan dat leerlingen elkaar complimenten geven? Geef jij waardering aan je directie en je collega’s? Maak je hier bewust tijd en ruimte voor zodat dit ingebakken wordt in de klascultuur? Het zit bij veel mensen – en niet alleen in het onderwijs – diep ingebakken dat goed gedrag normaal is en dus geen aandacht behoeft. Toch is ‘gewoon goed’, ‘normaal’ gedrag niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn dagen dat we hoofdpijn hebben, ons ziek voelen, slecht geslapen hebben, zorgen hebben en dat we er toch in slagen om onze dagtaak naar behoren te vervullen.

​

Laten we allemaal eens heel bewust stilstaan bij hoe we kunnen investeren in een ‘positief en inclusief klasklimaat’, waar iedereen er bij hoort en waar we allemaal erkend en gewaardeerd worden. Samen een omgeving creëren waar leerlingen zich goed voelen, plezier beleven, in een aangename sfeer kunnen werken en in interactie treden.

​

Laat ons dit plaatsen binnen een ecologische benadering van de menselijke ontwikkeling, want het gaat hier tenslotte om Buitenkansen. Probeer als leerkracht de aandacht te leggen bij de ontwikkeling voor zowel het individu als de omgeving en in het bijzonder, de interactie tussen beiden. Volgens Bronfenbrenner “…is het kind/de jongere een ‘groeiende dynamische eenheid’, die enerzijds zijn omgeving beïnvloedt en verandert en anderzijds zelf ook door die omgeving wordt beïnvloed”.

 

Het waarderen en erkennen van mensen start al bij het begroeten van anderen. Niet enkel een simpele knik of hallo zeggen, maar durf ook verder te gaan en echt contact te maken. Vraag oprecht hoe het gaat met de ander en laat de kans niet liggen wanneer de ander vertelt dat het niet goed gaat. Wat betreft ‘echt’ waarderen hebben we nog veel te leren van andere culturen. Kijk maar eens naar het boeddhisme en de betekenis van het woord namasté.

​

Wanneer we kijken naar het woord ‘namasté’ kunnen we deze in het Sanskriet opsplitsen in twee verschillende woorden: ‘Namas’ en ‘té’
‘namas’ betekent letterlijk vertaald ‘buig’ en ‘Té’ betekent ‘voor jou’. Vrij vertaald staat namasté dus voor het buigen naar de ander die groet.

In het boeddhisme zien we dit goed terugkomen. Mensen gebruiken namasté hier namelijk als middel om elkaar te groeten en als teken van balans.

Wat betekent namasté dan eigenlijk in de westerse wereld?
Eigenlijk wil je met deze groet aan de ander zeggen:
“Het mooie, waardevolle deel (mijn diepste ziel) in mij, groet het mooie, waardevolle deel (jouw ziel) in jou.”
Of “Het licht in mij, groet het licht in jou.” Ook wel, ‘Ik buig voor jou’.


Geniet van het volgende filmpje en ontdek wat waardering en erkenning van je leerlingen, door jou als leerkracht, kan betekenen!
https://youtu.be/kzvm1m8zq5g

​

​

​

  • Facebook Social Icon
bottom of page