top of page

Wijze woorden voor buitenoorden

 

Bouwen aan een positief inclusief klasklimaat (Lynn Vandendriessche, Promotor: Prof. Dr. Van Hove, scriptie neergelegd tot het behalen van de graad  Licentiaat in de Pedagogische Wetenschappen  afstudeerrichting Orthopedagogiek, Universiteit Gent academiejaar 2007-2008)

Om te bouwen aan een klimaat waarin alle leerlingen erbij horen, aanvaard zijn en waarin positieve relaties zich kunnen ontwikkelen, leg je de focus op en investeer je in de volgende 7 criteria:
 

1.Veiligheid bieden

Jongeren moeten zich veilig voelen in de klas en in de groep vooraleer ze in staat zijn om te leren. Het gevoel hebben dat ze zichzelf mogen zijn en dat ze zich mogen tonen in hun sterktes en zwaktes zonder dat ze hierop neergekeken worden. Iedereen dient gewaardeerd te worden om wie hij is en moet ruimte krijgen om te groeien. Het creëren van een klimaat waarin fouten maken mag, zorgt voor een veilig gevoel bij de leerlingen. Een andere voorwaarde voor een gevoel van veiligheid is dat elke jongere weet dat er oog voor hem is en dat iedereen in de klas zijn spreekwoordelijke “ei” kwijt kan.
 

2.Succeservaringen creëren voor alle leerlingen

Een succeservaring werkt stimulerend en zal ook het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van de leerlingen ten goedkomen. Wanneer alle leerlingen de kans krijgen om op maat te groeien in hun mogelijkheden, ondervind je als leerkracht dat elk kind daar baat bij heeft. Benadruk het proces dat je leerlingen doorlopen, eerder dan de resultaten. Zo geef je je leerlingen de boodschap dat hun inspanningen lonen en vinden ze het de moeite waard vinden om deze inspanningen te blijven leveren.
 

3.Ruimte maken voor plezier in de klas

De kunst bestaat erin het leren aangenaam en plezierig te maken zonder dat de boog steeds gespannen staat. Leerlingen vinden het plezierig wanneer er rekening gehouden wordt met hun inbreng en mening. Dit zorgt voor een extra stimulans. Leren kan ook af en toe op een speelse manier gebeuren. Probeer als leerkracht de leerstof op diverse manieren aan te bieden die een totaal verschillende indruk nalaten op leerlingen.
 

4.Sociale relaties en groepssfeer stimuleren

De moeilijkste opdracht is ervoor te zorgen dat een klas een klasgroep wordt, waarin iedereen erbij hoort. Zorg als leerkracht voor voldoende tijd en ruimte zodat de groep elkaar kan leren kennen. Wees alert dat je iedereen voldoende ruimte geeft om te participeren in het klasgebeuren. Omdat klasgroepen meer en meer gekenmerkt worden door diversiteit, zal bij het creëren van een groepssfeer, er ook aandacht aan besteed moeten worden. Maak het thema diversiteit voldoende bespreekbaar.
 

5.Reflectie en open communicatie stimuleren

Sta als leerkracht voldoende stil bij de gevoelens en het welbevinden van de leerlingen. Laat leerlingen nadenken over zichzelf, over hun sterktes en groeikansen. Dit om de zelfkennis te verhogen en om positieve en negatieve attitudes en gedragingen bespreekbaar te maken. Durf als leerkracht ook stil te staan bij problemen of moeilijkheden in de klas, zodat praten hierover en zoeken naar oplossingen niet vermeden wordt.
 

6.Belang hechten aan het integreren van positieve waarden

Belangrijke waarden in een positief inclusief klasklimaat zijn eerbied en respect voor elkaar, voor de natuur, voor materiaal, elkaar waarderen, eerlijkheid, elkaar helpen en zorg dragen voor elkaar. Durf deze waarden te verweven in de dagdagelijkse interactie.
 

7.Aandacht hebben voor je eigen houding als leerkracht

Een adequate houding als leerkracht kan het welbevinden van de leerlingen ten goede komen. Wanneer je als leerkracht zelf geen enthousiasme uitstraalt, zal je eerder weinig enthousiasme opwekken bij de leerlingen. Opdat leerlingen zich comfortabel zouden voelen bij hun leerkracht, helpt het om op een informele en persoonlijke manier om te gaan met de leerlingen. Durf zelf ook persoonlijke ervaringen te delen met je leerlingen. Daarnaast is het belangrijk dat je alle leerlingen waardeert en dat je openlijk durft toegeven dat je niet alwetend bent. Het voortdurend stimuleren van je leerlingen komt hun zelfvertrouwen en motivatie ten goede. Ten slotte dient een leerkracht een alerte houding aan te nemen. Je moet met andere woorden constant je voelsprieten opzetten, zodat je onmiddellijk kan reageren als er conflicten, pesterijen en moeilijkheden in de klas zijn, zo blijven deze niet nodeloos aanslepen.

 

 

Inspirerende woorden

 

"Everyone wants to be appreciated, so if you appreciate someone, don’t keep it a secret."- Mary Kay Ash

​

​

  • Facebook Social Icon
bottom of page